Знаете ли, че редица вещи, с които си служим в

...
 Знаете ли, че редица вещи, с които си служим в
Коментари Харесай

Какво са дали на света децата-изобретатели

 Знаете ли, че редица движимости, с които си служим в всекидневието, са заслуга на деца и младежи? Понякога точно малчугани, със своето богато въображение и неспирна сила, могат да се трансфорат в новатори и да основат неща, оставащи в историята. Ето някои образци:

Брайловата писменост
Изобретател: Луи Брайл на 15 години

През 1824 година 15-годишният Луи Брайл основава шрифт, с който прави четенето налично за незрящи хора. Брайловата писменост се употребява и до през днешния ден по целия свят. Самият Брайл ослепява след акцидент в работилницата на татко си на тригодишна възраст. Първоначално той основава системата си въз основата на боен шрифт, именуван нощен, и я употребява за изписване на текст и музика, а по-късно прибавя към нея и цифрите.

Моторни шейни
Изобретател: Жозеф-Арман Бомбардие на 15 години

Всичко стартира сега, когато татко на 15-годишния канадец Жозеф-Арман Бомбардие подарява на сина си очукан Ford T. За по-малко от седмица фордът е раздрънкан на части и трансфорат в модел на моторна шейна. Жозеф-Арман Бомбардие основава компанията Bombardier – през днешния ден един от главните производители на самолети. Компанията резервира връзка с началото си и остава производител на моторни шейни и до наши дни.

Нов способ за диагностициране на рак
Изобретател: Джек Андрака на 15 години

15- годишният възпитаник Джек Андрака е основател на тест за диагностициране на рака на панкреаса, яйчниците и белите дробове в ранен етап, който е доста по-бърз и на ниска цена от съществуващите аналози. Той стартира да се интересува от методите за диагностика след гибелта на непосредствен на фамилията. Андрака се обръща към стотици учени с молба да му дават лабораторно помещение за опитите му, само че получава един-единствен отговор от Анирбан Маитър, професор по патология, онкология и биомолекулярни технологии в университета „ Джон Хопкинс “. В продължение на 7 месеца Арнака работи в лабораторията след учебно заведение и през почивните дни. Роденият през 1997 година млад академик е почетен за изобретението си с премия Intel International Science and Engineering Fair, награда „ Гордън Мур “ и премията на Ватикана „ Джузепе Шиака “.

Батут
Изобретател: Джон Нисен на 16 години

За осемдесет години история батутът съвсем не се е изменил. Той остава във типа, в който е изобретен от гимназиста Джон Нисен. Разширили са се само приложенията му.

Предаването на електронно изображение
Изобретател: Фило Фарнсуорт на 15 години

Ще се изненадате какъв брой дължи актуалната телевизия на един 15 годишен възпитаник, който се опитал да впечатли учителя си по химия с план за електронно предаване на изображения на огромно разстояние. Неговото устройство става основата на кинескопа, който ще се появи по-късно. Фарнсуорт прави научни изобретения през целия си живот. Безумният академик, както го назовават, работи над система за ръководство на ракети, нуклеарен ситез и основава дребен тероядрен реактор.

Плавниците
Изобретател: Бенджамин Франклин

Сред изобретенията на 11-годишния Франклин са затворената фурна, медицинския катетър, гръмоотвода, плавниците и може би бифокалните очила.

Снегоходът
Изобретател: Джоузеф Бомбардие

Първият снегоход се появява когато неговият създател, Джоузеф Арманд Бомбардие, е едвам 15-годишен. Петнадесет години по-късно снегоходите са пуснати сполучливо на пазара.

Инфо: www.studyabroad.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР